A zegyetem


Korábban írtam egy kis felvezetőt az egyetemről, aki lemaradt itt felzárkózhat.

Eljött az első negyedév vége, volt itt minden.

Azt kell, hogy mondjam, hogy az erasmusosok élete nem csak játék és mese, itt nem.


Ilyen székeken ülünk

Ugye két tárgyam volt ebben az időszakban:

Innovation Management és a Global Sourcing

Az előadások rendkívül interaktívak (az otthoniakhoz hasonlítva). Nagyon kell figyelned, itt nem szabad fotoszintetizálni (értsd. bemész az órára és csak ülsz, mint egy zsák krumpli), mert ha a tanár kérdést tesz fel és ha senki nem válaszol, akkor könnyen lehet, hogy pont rád mutat és megkér, hogy fejtsd ki a véleményed néhány mondatban...


Itt adott esetben érdemesebb a láthatatlanná válást gyakorolni.


Mindkét tárgy vizsgával zárult, év közben pedig csoportos beadandókkal foglaltuk el magukat. A trükk az volt, hogy az Innovation Management 2 hónapig, míg a Global Sourcing 1 hónapig tartott. Persze az utóbbi dupla intenzitással,  éjjel nappal minden nap suli, ha meg nem órán voltunk, akkor a csoportos beadandót írtuk. No social life



Imádtam...


Ez a suli ebédlője


Az órák hasznosak voltak és nem feltétlen a lexikális tartalom miatt, mert egy alapképzés után egy hasonló mesterképzés tárgyai sok újdonságot már nem nyújtanak.



Sokkal inkább azt értékeltem, hogy eszméletlen közel kerültünk igazi vállalatokhoz, mint például a Volvo, SCA, meg még néhány másik, aminek fura neve volt. Ők tartottak néhány órát is nekünk, ráadásul valós problémákon kellett dolgoznunk.

Például: A Volvo esetében innovációs ötleteket kellett kidolgozni, amiket a csoportoknak a Volvo irodájában a K+F részleg alkalmazottai és vezetői előtt kellett prezentálni.


Eszméletlen jó volt és baromi jó fejek voltak!


Itt a mesterképzésen a hangsúly sokkal inkább a tanult elmélet gyakorlati alkalmazásán és a megfogalmazott állítások melletti érvelésen van.


A tanárok kifejezetten szeretik a vegyes csoportokat, ami azt jelenti, hogy véletlenszerűen sorsolják ki a csoportos feladatra az embereket, így nagy eséllyel mindig full idegen emberekkel kell dolgozni. Ami részben jó, részben meg nem.



Tanulás


Nem feltétlenül kell folyamatosan tanulni év közben,  de erősen ajánlott. Ezt egy vizsgaidőszakkal a hátam mögött csak megtudom erősíteni.

Jellemzően egy könyvet kell elolvasni meg eszméletlen mennyiségű cikket, amik között vannak nagyon jók és eszméletlenborzalmasan unalmasak. 


Képzelhetitek, milyen lehet 30 oldalon keresztül a bizalomról olvasni...

Az első komolyabb egészségügyi károsodás akkor ért, amikor azzal a szándékkal mentem be a könyvesboltba, hogy talán megveszem az egyik előírt könyvet. Rögtön tudtam hol a helyem, amikor ránéztem az első könyvre:
13600 Ft

Nem volt értelme továbbmenni...
Borzalmasan drágák a könyvek, ami nálunk 8000 ezer lenne, az itt kb. 16000.

Ráadásul egy 300 oldalas könyv akciósan 8000-9000 Ft. Erre azt mondják, hogy jutányos ár és eszméletlen olcsó...

...cöhhh, nektek!

Jó hír viszont, hogy rengeteg könyv e-book formában kölcsönözhető a könyvtárból.

Vizsgák


Általában a vizsgák egy teljesen külön épületben zajlanak, ahol egyszerre akár többféle tárgyból is vizsgáznak a hallgatók.
Rendkívül precízen megvan minden szervezve, puskázni, csalni, beszélgetni öngyilkosság.


Egy vizsga általában
4-5-6 órás

Ami arra nagyon jó, hogy nyugodtan átgondold mit szeretnél írni és ha valami esetleg nem jut azonnal az eszedbe, akkor van időd arra, hogy esetleg később eszedbe jusson.



Na de komolyan, mit lehet 4 óra alatt csinálni?

A vizsga ideje alatt volt időm átgondolni és erre jutottam:
(néhány példa)

Összedobod a vizsgát 1 óra alatt és...

Megnézel 2 focimeccset

Megszámolod a sarkokat az épületben, úgy kétszázszor
Megnézel 4 Breaking Bad részt
Teleírod az összes papírt, amit a tanárnak el kell olvasnia, haha
Vagy elméletben megfőzöl egy gulyáslevest!